Οξυγονοθεραπεία: τι πρέπει να ξέρουμε
Blog Image

Άτομα με νοσήματα του αναπνευστικού όπως για παράδειγμα Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια , πνευμονική ίνωση, κ.ά. μπορεί να παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα Ο2 στο αίμα και μπορεί να χρειάζονται επιπλέον οξυγόνο ώστε να επανέλθει αυτό στα φυσιολογικά επίπεδα. Η επιπλέον χορήγηση Ο2 προστατεύει τους ασθενείς από τις βλαβερές συνέπειες της υποξυγοναιμίας (έλλειψης Ο2) , τους βοηθά να λειτουργήσουν καλύτερα και να παραμένουν ενεργητικοί. Το Ο2 αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο αέρας που αναπνέουμε περιέχει 21% οξυγόνο. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για άτομα με φυσιολογική πνευμονική λειτουργία αλλά και για αρκετούς με αναπνευστικά νοσήματα. Παρόλα αυτά, αρκετοί ασθενείς δεν μπορούν να πάρουν την απαραίτητη ποσότητα Ο2 μέσω της φυσιολογικής αναπνοής και έτσι χρειάζεται να λάβουν επιπλέον Ο2 για να διατηρήσουν φυσιολογική την αναπνευστική τους λειτουργία. Πώς όμως ένας ασθενείς θα ξέρει ότι χρειάζεται επιπλέον οξυγόνο; Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα και σημεία έλλειψης Ο2 όπως: κυάνωση(μπλε χρώση των χειλών), κόπωση, καταβολή, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές μνήμης, ανησυχία, νευρικότητα, υπνηλία κ.α. Ο γιατρός μπορεί να μετρήσει τον κορεσμού του αρτηριακού αίματος σε Ο2 μέσω μιας μικρής συσκευής η οποία ονομάζεται παλμικό οξύμετρο και το οποίο εφαρμόζεται ,χωρίς πόνο, στο δάχτυλο ή το λοβό του αυτιού. Με αυτή τη συσκευή , τα επίπεδα του Ο2 μπορεί να ελεγχθούν για μεγάλη χρονική περίοδο π.χ. στη διάρκεια του ύπνου ή της άσκησης. Ο γενικός θεραπευτικός στόχος είναι η διατήρηση του επιπέδου κορεσμού >88%. Επίσης, αν ο ειδικός πνευμονολόγος κρίνει, μπορεί να ληφθεί και αίμα από μια αρτηρία (συνήθως την κερκιδική) και να μετρηθούν σε κατάλληλο μηχάνημα τα αέρια Ο2, CO2, αλλά και το ρΗ.
Το Ο2 είναι φάρμακο και ως εκ τούτου πρέπει να συνταγογραφηθεί από ειδικό.
Από τη στιγμή που θα αποφασισθεί η χορήγηση Ο2 ο θεράπων ιατρός θα αποφασίσει τον τρόπο χορήγησης την παρεχόμενη ποσότητα και την διάρκεια. Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και μπορεί να διαφέρει και η χρήση του Ο2. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται ακριβώς οι οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Χρησιμοποιώντας λιγότερες ώρες από αυτές που έχει συστηθεί μπορεί να προκληθούν βλάβες στον εγκέφαλο και την καρδιά . Η επιπλέον πρόσληψη Ο2 μπορεί να προκαλέσει επίσης διάφορα προβλήματα κυρίως στους πνεύμονες. Συνήθως το Ο2 χορηγείται για 16-18 ώρες/24ωρο με πολύ σημαντική τη χρήση του κατά την διάρκεια του ύπνου.

On Πέμπτη, 01 Νοέμβριος 2012 Hits Views(2674)

Designed and Developed by AXXIS Internet Solutions