Γρίπη και άλλες ιώσεις- Εμβόλια έναντι γρίπης και πνευμονιόκοκκου
Blog Image

 

Αυξημένος αριθμός ιώσεων και κρουσμάτων γρίπης παρουσιάζονται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα(εποχιακή κατανομή). Ο ιός της γρίπης διακρίνεται σε 3 τύπους : Α, Β και Γ. Η ανοσολογική κατάσταση μιας κοινότητας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Το εάν αυτή είναι ισχυρή εξαρτάται από τον αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί και από το εάν το στέλεχος που υπάρχει στο εμβόλιο συμπίπτει με αυτό που είναι υπεύθυνο για το κρούσμα γρίπης. Ο ιός της γρίπης έχει την ικανότητα να μεταλλάσεται συνεχώς με κίνδυνο να εμφανιστεί πανδημία. Η μετάδοση γίνεται με τα σταγονίδια δια του πταρμού, του βήχα, του γέλιου, της ομιλίας και μέσω των χεριών.


Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός, που μπορεί να φτάσει και τους 40οC και διαρκεί 4 με 5 ημέρες, έντονες μυαλγίες και αρθραλγίες, ρινική καταρροή ή/και ρινική συμφόρηση, κεφαλαλγία, έντονος ξηρός βήχας, φαρυγγαλγία, κακουχία και διαταραχές από το γαστρεντερικό. Κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν και σε άλλες λοιμώξεις, που οφείλονται σε μικρόβια ή άλλους ιούς εκτός γρίπης, και προσβάλλουν το αναπνευστικό δίνοντας εκδηλώσεις παρόμοιες με αυτές της γρίπης.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

-ξεκούραση

-καλό αερισμό του χώρου ώστε να ανανεώνεται ο αέρας

-άφθονα υγρά και καλή διατροφή

-αντιπυρετικά

-αντιβίωση μόνο σε περίπτωση επιπλοκών όπως πνευμονία.

-βρογχοδιασταλτικά σε περίπτωση βρογχίτιδας.

Άτομα που χρειάζονται αντιγριπικό εμβολιασμό είναι οι ηλικιωμένοι (μεγαλύτεροι των 65 ετών), ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, δρεπανοκυτταρική αναιμία, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι νοσηλευτές και οι ιατροί και γενικά τα άτομα που εργάζονται σε νοσοκομεία, οι τρόφιμοι γηροκομείων, οι ανοσοκατασταλμένοι και οι καρκινοπαθείς. Το καταλληλότερο χρονικό διάστημα για αντιγριπικό εμβολιασμό είναι ο Σεπτέμβριος ή ο Οκτώβριος μήνας. Το εμβόλιο αυτό επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Εκτός όμως από τον αντιγριπικό εμβολιασμό απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός έναντι του πνευμονιόκοκκου (ο οποίος είναι ο πιο συχνός μικροβιακός παράγοντας πρόκλησης πνευμονίας. Επίσης, συχνά προκαλεί μηνιγγίτιδα και σηψαιμία). Πλέον κυκλοφορεί αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο το οποίο γίνεται άπαξ και ισχύει δια βίου. Ένδειξη υπάρχει για άτομα άνω των 50 ετών και για τις ομάδες ασθενών που προαναφέρθηκαν.

 

On Τετάρτη, 07 Νοέμβριος 2012 Hits Views(2839)

Designed and Developed by AXXIS Internet Solutions