Σύνδρομο Άπνοιας -Υπόπνοιας στον Ύπνο
Blog Image

Η διακοπή της αναπνοής για διάστημα μεγαλύτερο των 10 δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια του ύπνου ορίζεται ως άπνοια. Με την απώλεια της φυσιολογικής αναπνοής μειώνεται το οξυγόνο στο αίμα με αποτέλεσμα να διεγείρεται ο εγκέφαλος και να διακόπτεται ο βαθύς ύπνος προκειμένου να επανέλθει ο τόνος των μυών του φάρυγγα και η αναπνοή . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταργείται ο βαθύς ύπνος.

Το Σύνδρομο Υπνικής – Άπνοιας έχει ενοχοποιηθεί για μια σειρά από καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως αρρυθμίες και αρτηριακή υπέρταση. Αφορά όλες τις ηλικίες αλλά η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου είναι η μέση ηλικία .

Οι αιτιολογικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία, διάφορες ανατομικές ανωμαλίες του ρινοφάρυγγα, κάποια νευρομυικά νοσήματα, το φύλλο (οι άνδρες συχνότερα), η ηλικία, η λήψη αλκοόλ, τα υπνωτικά φάρμακα, το κάπνισμα, η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, ο υποθυροειδισμός και διάφορες ανατομικές ανωμαλίες του ρινοφάρυγγα.

Τα βασικά συμπτώματα της Υπνικής Άπνοιας είναι το ροχαλητό, , η υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας, ο ανήσυχος ύπνος, οι διακοπές της αναπνοής (όπως τις αντιλαμβάνεται ο σύντροφος), η νυκτερινή συχνουρία, η νυκτερινή εφίδρωση, το αίσθημα κόπωσης, ο πρωινός πονοκέφαλος, η κατάθλιψη, η ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας (libido) και οι διαταραχές της στύσης. Διάφορες καταστάσεις που εμφανίζονται ως συνέπεια του Συνδρόμου της Υπνικής Άπνοιας είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η καρδιακή ανεπάρκεια, η στηθάγχη, η επιληψία, το σύνδρομο παχυσαρκίας - υποαερισμού, η στυτική δυσλειτουργία, οι καρδιακές αρρυθμίες, η υπέρταση, καθώς και τα τροχαία ατυχήματα.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος συνιστάται απώλεια βάρους, διακοπή του καπνίσματος, αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ, και σε πιο βαριές περιπτώσεις χρήση προσθετικών ενδοστοματικών συσκευών για τη διευκόλυνση της αναπνοής, καθώς και των συσκευών θετικής πίεσης CPAP. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο οι τελευταίες.

Αν λοιπόν κάποιος εμφανίζει ροχαλητό, αισθάνεται κουρασμένος την ημέρα, έχει υπνηλία την ημέρα, ξυπνάει συχνά τη νύχτα για να ουρήσει, έχει πρωινούς πονοκεφάλους, έχει αδυναμία συγκέντρωσης ή απώλεια μνήμης την ημέρα θα πρέπει να υποβληθεί σε έλεγχο για υπνοαπνοϊκό σύνδρομο. Η αρχική αξιολόγηση γίνεται από τον Πνευμονολόγο με τη χρήση ερωτηματολογίου (Κλίμακα Epworth) που αφορά τόσο στη συμπεριφορά κατά τον ύπνο, όσο και στη συμπεριφορά κατά την ημέρα. Η περαιτέρω διερεύνηση γίνεται με την ειδική συσκευή ανίχνευσης της Υπνικής Άπνοιας, η οποία τοποθετείται εύκολα πριν τον ύπνο στον καρπό (σαν ρολόι). Την επόμενη ημέρα τα αποτελέσματα της εξέτασης αναλύονται από το γιατρό με ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή, και αξιολογούνται οι αποκορεσμοί (πτώση του οξυγόνου).Αν χρειαστεί ο ασθενείς οδηγείται σε πολυκαταγραφική μελέτη ύπνου που γίνεται σε ειδικά εργαστήρια.

Το σύνδρομο Υπνικής - Άπνοιας και οι συνέπειές του αντιμετωπίζονται πλέον αποτελεσματικά. Με την αντιμετώπιση του οργανικού προβλήματος και την καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού αντιμετωπίζονται και όλες οι αρνητικές συνέπειες του συνδρόμου.

On Σάββατο, 03 Νοέμβριος 2012 Hits Views(3049)

Designed and Developed by AXXIS Internet Solutions