Οξεία βρογχίτιδα και πνευμονία
Blog Image

Η οξεία βρογχίτιδα αποτελεί μια φλεγμονή των βρόγχων που προκαλείται κυρίως από ιούς (rhinovirus, coronavirus, adenovirus, influenza, parainfluenza, coxsackivirus, RSV), αλλά και από μικροοργανισμούς όπως είναι το mycoplasma pneumoniae, τα chlamydia pneumoniae. Το κύριο σύμπτωμα είναι ο βήχας, αρχικά ξηρός, ενώ εν συνεχεία μπορεί να γίνει παραγωγικός. Επίσης, δυνατόν να παρατηρηθεί και δύσπνοια. Επί ιογενών λοιμώξεων συχνά συνυπάρχει ή προηγείται συμπτωματολογία εκ του ανώτερου αναπνευστικού όπως φαρυγγαλγία(πόνος στο λαιμό), δυσκαταποσία, βραχνάδα, ρινική συμφόρηση και καταροή. Ο βήχας μπορεί να παραταθεί για 2-3 εβδομάδες, ενώ στους καπνιστές για περισσότερο.

Για να τεθεί η διάγνωση συνήθως αρκεί το ιστορικό, η συμπτωματολογία και η κλινική εξέταση. Η θεραπεία είναι κυρίως συμπτωματική και μόνο αν υπάρχει υπόνοια ή απόδειξη ότι πρόκειται για μικρόβιο χορηγείται η κατάλληλη αντιβίωση.

Η πνευμονία είναι λοίμωξη του πνευμονικού παρεγχύματος (διείσδυση μικροβίων) η οποία προκαλείται από ποικίλα παθογόνα αίτια. Αποτελεί την 6η αιτία θανάτου και την πιο συχνή αιτία θανάτου που οφείλεται σε λοίμωξη. Τα πιο συχνά αίτια (μικρόβια) της πνευμονίας είναι ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος της ινφλουένζας, το μυκόπλασμα, τα χλαμύδια και οι ιοί.

Τα συμπτώματα είναι : πυρετός με ή χωρίς ρίγος ,εφίδρωση, βήχας παραγωγικός ή μη. Σε ασθενείς με προϋπάρχοντα βήχα αλλαγή στην ποιότητα ή την ποσότητα των πτυέλων. Επίσης, μπορεί σε πιο σοβαρές περιπτώσεις να συνυπάρχει και δύσπνοια ή/και θωρακικό άλγος που επιδεινώνεται με τις αναπνευστικές κινήσεις και τον βήχα. Μη ειδικά(γενικά) συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, πόνος στους μύες, κοιλιακό άλγος, ανορεξία, ναυτία .Ορισμένα άτομα κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να εμφανίζουν λιγότερα ή ηπιότερα συμπτώματα και διανοητική σύγχυση. Η διάγνωση θα τεθεί με βάση τα παραπάνω συμπτώματα, την κλινική εξέταση και κυρίως με την ακτινογραφία θώρακος. Επίσης, βοηθητικά μπορούν να γίνουν και γενική αίματος και βιοχημικός έλεγχος ηλεκτρολυτών, σακχάρου, νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας. Για τους ασθενείς που ο θεράπων ιατρός κρίνει ότι μπορεί η πνευμονία να αντιμετωπιστεί κατ ’οίκον δεν χρειάζονται καλλιέργειες πτυέλων (και αυτή είναι και η πλειοψηφία).

Η θεραπεία της πνευμονίας στηρίζεται στη χορήγηση της κατάλληλης αντιβιοτικής αγωγής είτε από το στόμα είτε ενδοφλεβίως ( σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ή δεν μπορούν να λάβουν αγωγή από το στόμα). Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπισθούν στο σπίτι με αντιβιοτικά, χορήγηση υγρών, καλή διατροφή και ξεκούραση.

On Τρίτη, 06 Νοέμβριος 2012 Hits Views(2915)

Designed and Developed by AXXIS Internet Solutions