Φυματίωση

Η φυματίωση αποτελεί σήμερα μία από τις πιο εκτεταμένες και θανατηφόρες νόσους στον κόσμο. Αποτελεί λοιμώδη ασθένεια που προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται με το βήχα, το φτέρνισμα, το γέλιο, την ομιλία. Ενώ η επίπτωση της φυματίωσης με την ανάπτυξη της ιατρικής και τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής έχει μειωθεί στις αναπτυγμένες χώρες, στον υπόλοιπο κόσμο συνεχίζει να αποτελεί μία από τις συχνότερες λοιμώδεις νόσους και μια από τις βασικότερες αιτίες θανάτου.

Η παγκοσμιοποίηση σε συνδυασμό τη δραματική αύξηση που παρουσιάζουν τα κρούσματα φυματίωσης σε ασθενείς με AIDS κινδυνεύουν να καταστήσουν τη φυματίωση τη νέα αναδυόμενη απειλή σε χώρες όπου αυτή σχεδόν είχε εξαφανιστεί.

Την κύρια πηγή μόλυνσης αποτελεί ο άνθρωπος. Το πόσο μολυσματικός είναι ένας ασθενής εξαρτάται από διάφορους  παράγοντες όπως, η ύπαρξη και ο αριθμός των βακίλλων στις εκκρίσεις, η μορφολογία και η έκταση της νόσου στην ακτινογραφία θώρακος, η παρουσία και η ένταση του βήχα και η  διάρκεια των συμπτωμάτων. Η φυματίωση διακρίνεται σε πνευμονική και εξωπνευμονική. Πριν εμφανιστεί η λοίμωξη από τον ιό του AIDS, πάνω από το 80% των περιπτώσεων της φυματίωσης είχαν πνευμονική εντόπιση. Τα τελευταία όμως χρόνια αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις στις οποίες η φυματίωση έχει ταυτόχρονα πνευμονική και εξωπνευμονική εντόπιση, ιδιαιτέρως όταν συνυπάρχει λοίμωξη από τον ιό του AIDS.

Τα συμπτώματα διακρίνονται σε συστηματικά και ειδικά, ανάλογα με το όργανο που προσβάλλεται. Τα πρώτα είναι: πυρετός, καταβολή, αδυναμία, κακουχία, νυχτερινοί ιδρώτες, απώλεια βάρους. Τα ειδικά προκύπτουν ανάλογα με το όργανο που έχει προσβληθεί. Κατά την προσβολή του αναπνευστικού συστήματος, που είναι και η συχνότερη, οι ασθενείς μπορεί να έχουν βήχα, δύσπνοια, αιμόπτυση, θωρακικό άλγος.

Η διάγνωση της φυματίωσης γίνεται από : α) το ιστορικό, β) την συμπτωματολογία και την κλινική εξέταση, γ) την δερμοαντίδραση Mantoux, δ) την απομόνωση του μυκοβακτηριδίου σε καλλιέργεια βιολογικού υλικού (κυρίως πτύελα) .

Η φυματίωση πλέον μπορεί να θεραπευθεί πλήρως. Χορηγείται συνδυασμός αντιβιοτικών φαρμάκων για τουλάχιστων 6 μήνες. Για να επιτύχει η θεραπεία θα πρέπει τόσο οι οδηγίες του ιατρού να είναι οι σωστές, αλλά και απ’ την άλλη να τηρηθούν κατά γράμμα από τον ασθενή.

On Παρασκευή, 02 Νοέμβριος 2012 Hits Views(2800)

Designed and Developed by AXXIS Internet Solutions