Βρογχικό Άσθμα
Blog Image

Το άσθμα είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις: υπολογίζεται ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται από αυτή την ασθένεια σε όλο τον κόσμο. Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή των αεραγωγών στην οποία παίζουν ρόλο πολλά φλεγμονώδη κύτταρα και μεσολαβητές της φλεγμονής .Οι αεραγωγοί (βρόγχοι) είναι τα φυσικά περάσματα(‘σωληνάκια’) μέσω των οποίων ο αέρας μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται από τους πνεύμονες. Όταν ένα άτομο πάσχει από άσθμα, η φλεγμονή προκαλεί διόγκωση των εσωτερικών τοιχωμάτων των αεραγωγών και, κατά συνέπεια, η ροή αέρα είναι περιορισμένη (μειώνεται) και η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Επιπλέον, σε άτομα που πάσχουν από άσθμα, η στένωση των αεραγωγών επιδεινώνεται από υπερπαραγωγή της βλέννας και από βρογχόσπασμο, λόγω της συστολής των μυών γύρω από τους βρόγχους. Το άσθμα φαίνεται ότι οφείλεται σε δύο ειδών παράγοντες κινδύνου: α) τους ενδογενείς (κληρονομικότητα)και β)τους εξωγενείς (διάφορα αλλεργιογόνα).

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι η αιτία όλων των κοινών συμπτωμάτων που παρουσιάζονται στους ασθενείς:

επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού (σφύριγμα στο στήθος, “γατάκια”)

δύσπνοια(δυσκολία στην αναπνοή)

σφίξιμο στο στήθος

βήχα ,ιδιαίτερα τη νύχτα ή νωρίς το πρωί

Η φλεγμονή είναι επίσης υπεύθυνη για την αυξημένη ευαισθησία των αεραγωγών η οποία κάνει τους αεραγωγούς υπεραντιδραστικούς σε συγκεκριμένα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα ή γενικότερα σε εισπνεόμενους ερεθιστικούς παράγοντες. 

Η αντίδραση σε αυτά τα ερεθίσματα μπορεί να προκαλέσει παρόξυνση άσθματος: απότομη έναρξη ή αύξηση των συμπτωμάτων μέσα σε ώρες ή και λίγες ημέρες με αύξηση της φλεγμονής των αεραγωγών, υπερπαραγωγή βλέννας και σύσπαση των βρογχικών μυών καθιστώντας πολύ δύσκολη την αναπνοή.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι η φλεγμονή των αεραγωγών είναι χρόνια , δηλαδή η προϋπόθεση αυτή είναι πάντα παρούσα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, η πλειοψηφία των ασθενών με άσθμα πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα καθημερινά (κυρίως εισπνεόμενα) και όχι μόνο όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται. Το άσθμα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιτύχουν ικανοποιητικό έλεγχο της νόσου τους.

Όταν το άσθμα είναι υπό έλεγχο οι ασθενείς μπορούν να αποφύγουν τα ενοχλητικά συμπτώματα νύχτα και μέρα, κάνοντας μικρή ή καμία χρήση ανακουφιστικής θεραπείας και να έχουν παραγωγική και σωματικά δραστήρια ζωή.

On Δευτέρα, 05 Νοέμβριος 2012 Hits Views(2738)

Designed and Developed by AXXIS Internet Solutions